Mekong Delta
De afgelopen twee dagen waren we op stap met de groenteman. We deden een tweedaagse trip in de Mekong Delta en onze gids is de zoon van een fruitteler. En dat werd ook het thema van dit uitstapje. Vanuit Saigon gingen we met de bus door de rijstvelden naar Cai Be. Onderweg een uitgebreide toelichting op het leven in Vietnam. In Cai Be stapten we op de boot en gingen we naar Dragon Island. We kregen een soort lunch van allemaal vers fruit en thee, begeleid met lokale muziek. Daarna een rondleiding door de boomgaarden waar dit tropisch fruit allemaal verbouwd werd. De gids werd steeds enthousiaster en liet werkelijk elke groente, fruit of kruid zien en proeven. Very healthy, riep hij steeds, maar hij wist ook steeds precies de heilzame werking te benoemen: good for heart, good for stomach, good for blood pressure.
Daarna weer in de boot, naar Vinh Long, waar we een klein bedrijfje bezochten dat rijstpapier, rijstwijn en rijstsnoepjes maakt. Ook hier weer uitgebreid aandacht voor alle fruit en kruiden waarmee de producten smaak kregen. We proefden rijstwijn, verse jasmijnthee en de verschillende soorten snoepjes die er gemaakt werden. Daarna weer een stukje verder met de boot voor de echte lunch. Volgens de gids was dit speciaal, omdat het een restaurantje was waar de Vietnamezen zelf eten; daarom wordt er met meer kruiden gekookt dan in de restaurants waar toeristen komen. Uiteraard werden alle ingrediënten uitgebreid toegelicht door onze groenteman. Na de lunch een fietstocht door de velden en een oversteek over (een stukje van) de Mekong met een pontje. Ik heb de fietstocht laten zitten en ging met de boot naar de plek waar de fietsers weer aankwamen. Bij vertrek van de boot bij het ‘speciale’ restaurant kwam de volgende boot met toeristen alweer aan….
Tot slot een lange boottocht naar Can Tho, door allerlei zijriviertjes. Daarbij kreeg je een goed beeld van het leven van de mensen langs de rivier. Tijdens de tocht kregen we (natuurlijk) nog meer fruit en dronken we kokossap, direct uit de versgehakte kokosnoot. Juist toen het donker werd, legden we aan in Can Tho waar we overnacht hebben.
Dinsdagmorgen weer vroeg op: om 6:00 uur met de boot naar een beroemde floating market (Cai Rang). Ook hier weer een uitgebreide toelichting op de groenten en het fruit dat hier verhandeld werden. De markt was een fascinerend gezicht. De gids kocht verse ananassen en maakte voor iedereen een mooie ananaslolly. Daarna terug naar Can Tho, voor het ontbijt. De groep (16) werd hier gesplitst; sommigen gingen door naar Cambodja, sommigen naar het eiland Phu Quoc en wij weer terug naar Saigon.
Het ‘healthy’ karakter van het uitstapje was een mooie tegenstelling tot alle vervuiling in dit land: het landschap, de wegen, het water en de lucht is allemaal zwaar vervuild, helaas.
- Mekong rivier
- Vers fruit te koop
- Fabriekje van rijstwijn en -snoepjes
- Fietstochtje
- Leven langs de rivier
- Floating market
- Floating market
- De koffieboot!
- Ananaslolly’s maken
(10 november 2015)














Hi, wat leuk om te lezen van de fruitteler 🙂 des te meer zullen jullie straks de ongerepte natuur van NZ waarderen, veel plezier! liefs Conny
He Jan en Rietje
Dat was een gezonde toer. ?
Geniet ervan. Heel leuk om te lezen wat jullie allemaal meemaken.
Net of je er een beetje bij bent.
Gr. de buurtjes
Ik word nog jaloers 🙂 Lijkt me heerlijk om er zo helemaal uit te zijn. Maar nu wel een overkill aan fruit denk ik zo. Straks in Nieuw Zeeland aan de BBQ!
Vitamientjes weer binnen!! Zo geinig; special restaurant, only locals. Hahahaha. Maar dat mag de pret niet drukken. In China hoorden wij veel: because you are my friend: very special! Zijn nog steeds gevleugelde woorden :-).
Leuke blogkopfoto!!